|
|
|
|
|
РОДОПСКИ КАЧАМАК |
|
Етапи на приготвяне |
|
Продукти |
500 грама картофи
1 чаена чаша царевично брашно
2 яйца
150-200гр. бяло саламурено сирене
2-3 супени лъжици краве масло
1 супени лъжици олио
сол на вкус
|
|
|
Начин на приготвяне |
1. Картофите се обелват и нарязват на шайби;
2. Сваряват се в 3-4 чаени чаши вода и сол на вкус (оставят се във водата в която са варени);
3. Когато картофите са сварени ги намачкваме (с ръчна преса-не пасирайте картофи с пасатор!!!);
4. На дъното не тавичка се запържват с олиото разбитите яйца така ,че те да го покрият;
5. Натрошава се сиренето върху изпържените яйца;
6. Връщат се на котлона намачканите картофи с водата и на тънка струйка ,с непрекъснато бъркане си насипва царевичното брашно;
7. Когато получената каша се сгъсти се изсипва в тавичката върху сиренето и пържените яйцата;
8. В тиганче се запържва до златисто маслото;
9. Със запърженото масло заливаме качамака като с лъжица притискаме тук там, така че да се образуват локвички от масло. |
Забележки |
Качамакът е вкусен и топъл и студен.
Може да се сервира и като отделно ястие и като гарнитура към печено и варено месо. |
|
Добавена на: 28-06-2010 Автор: maja_p52 |
|
|
|